31-12-07

CHASSE PATAT

bikinipatat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ik heb het moeilijk met uw naam. Zelfs als ik u over mijn tong laat gaan, uw zetmeel mijn smaakpapillen vult en uw geuren in wolkjes drijven, weet ik niet of gij Bintje zijt, Doré of Nicola, Vitelotte noir, Belana of Parel. Gij geeft uzelf zo moeilijk prijs, gij Zuid-Amerikaanse schone. Gij zijt familie van Nachtschade en toch heet gij Solanum tuberosum omdat gij zo graag uw knollen in de zon laat groeien.

Volslank zijt gij, met lekker buikje, voor mij gepoot. Ik wil u eigenhandig rooien, u van de grond onttrekken, zachtjes het zand van uw patatjes stoffen of de klei met water van uw blanke velletje spoelen. 

Gij krult zo sensueel als ik u schil, gij zijt al nat onder uw vel. Gij kreunt als ik uw ogen wegsnij en draait en keert als gek als ik u rasp. Ik zie u graag in reepjes of fijne schijfjes, als steppengras, pomme paille of heel fijn gestampt, teder moes, als goud in ossenvet of crispy chips. 

Zo half geschild en naakt onder het vel, glimmend van het sap, ontdaan van alle schroom, wil ik u nog niet in kokend water bedden. Ik wil nog even uw satijnen huid onder mijn vingertoppen voelen voor gij straks heel zacht en opgebloemd met hete dampen om uw hoofd voor mij verschijnt. Dan pas wil ik mijn tanden in u zitten en tegen mijn gewoonte in wat blazen om u af te koelen. Gij kruimt zo heerlijk, ge meelt en bloemt, mijn krieltje, mijn kleier, mijn blauwput, mijn hete toffel.

Mijn chasse patat.

 

13:01 Gepost door ivo konings in literatuur/poëzie | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

het allerbeste voor 2008 wens ik je toe

Gepost door: merel | 31-12-07

Reageren op dit commentaar

Hahaha :-) Dit is prachtig, origineel, ik schil alle dagen emmers aardappelen, ik hou dan een wedstrijd met mezelf, de schil moet eraf in één lange sliert, ze mag niet breken. Maar ik was er nog nooit opgekomen om het op jouw manier te doen. Daar moet je een man voor zijn denk ik, en ook om er zo'n heerlijk verhaal bij te verzinnen.
Groetjes !

Gepost door: Parelmoer | 01-01-08

Reageren op dit commentaar

Gelachen, Ivo! Schitterend! Een verrassend aardappelmaal zoals jij alleen dat kan bereiden en opdienen!

Groeten

Gepost door: Willy | 01-01-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.