29-12-07

LEVE DE MIJNE, SLA DOOD DE ANDERE

ruzie03gr

 

Neen, dit is geen scène uit 'Star Wars' waar er met lichtgevende zwaarden gevochten wordt. We zijn in Bethlehem, de stad waar koning David en Jesus Christus geboren zijn.Bethlehem ligt 11 klometer ten zuiden van Jerusalem in Palestina. Hier bouwde keizer Constantijn de beroemde geboortekerk  waar de Armeense, Grieks-orthodoxe en katholieke kerk in huizen. Je vindt er op het bovengedeelte en de muren van het dwarsschip nog gedeelten van mozaïeken door de kruisvaarders aangebracht. De gevel van de kerk is nu omringd door de muren van drie kloosters. Vroeger waren er drie deuren maar twee zijn er nu dichtgemetst. Alleen door een enge lage deur kan je het gebouw binnen treden. Zo kan je naar de geboortegrot gaan waar Jesus is geboren.

Elk jaar bij Kerstmis blijven de cafés de hele nacht open en draait de hele horeca zot.

Al jaren is de stad en de kerk een aantrekkingspool van ruzies onder de verschillende groepen. Zo weigerde de Unesco een goedgekeurde subsidie uit te betalen voor het dak dat op instorten stond omdat de Armeense, Grieks-orthodoxe en katholieke kerk het niet eens konden worden waar en hoe de herstellingswerken moesten uitgevoerd worden. Zelfs over een gezamelijke elektriciteitsrekening werd er tot in het oneindige gepalaverd. Een sponsor die miljoenen stak in de verlichting rond de kerk kreeg de halve moslimwereld over zich heen omdat zij vonden dat de moskee in de nabijheid minder bedeeld was en zo kan ik blijven doorgaan.

Zie je het prentje al: de christenen en de moslims, twee godsdiensten die dezelfde god hebben, de christenen onderling verdeeld in grieks-orthodoxen en katholieken waaruit later de protestanten met honderden sub-groepen, voortkwamen. En wat ze gemeenschappelijk hebben is een gevaarlijk fundamentalisme dat haat, alwetendheid en onverdraagzaamheid als noemer heeft. De Palestijnen willen geen geld investeren in de geboortekerk en kijken de kat uit de boom. De wereld zal wel betalen.

Zo vlogen Armeense en Griekse priesters na kerstmis elkaar naar de strot omdat er één onverlaat het gewaagd had bij het poetsen zijn ladder over een streepje kerkvloer te plaatsen dat de Armeense gemeenschap toebehoort. Al jaren zijn deze streepjes het symbool van hun onverdraagzaamheid. Hier bogen de koningen zich over de kribbe, hier hielden de os en de ezel het kindje warm met hun adem.

Nu zijn het alleen nog de ezels die overgebleven zijn, die met hun giftige adem zwaveldampen in de kerk verspreiden, die hun eigen stal vol scheiten en de anderen ervan willen overtuigen dat het hun stront niet is.

Dit beeld kan je als een lelijk confectiepak het jaar 2007 aantrekken, een jaar dat uitgerekend met dat pak pronkt als een pauw die boven op een dak gaat zitten en met schurftige geluiden zijn eigen schoonheid bezingt.

Godsdiensten zijn voetbalploegen met een horde gevaarlijke en minder gevaarlijke aanhangers, ze willen allemaal de besten zijn, commercie is belangrijk en ook als ze de verliezer zijn weten ze het wel zo te draaien dat ze er als winnaar uitkomen. Kortom, godsdienst is oorlog en ik zie er voorlopig geen verbetering in.

Ach ja, nog een interessant detail: de Palestijnse politie moest een einde aan het gevecht maken.

15:03 Gepost door ivo konings in literatuur/poëzie | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik kom u een gezond en een Gelukkig Nieuwjaar wensen

Groetjes
Linda

Gepost door: Linda | 29-12-07

Reageren op dit commentaar

Met Urbanus is 't begonnen, Ivo:

De heilige geest die hing daar te schijnen aan 't plafond
In zijn blauw trainingspak en zijne purperen plastrond
Op dat moment zei Jozef: "Kijk dat hier is mijn kleine"
Kijk maar naar zijn neus, 't is helemaal de mijne
De heilige geest moest lachen : Och arme sukkelaar
Die kleine is van mij, want ik was de ooievaar
Jozef gaf de geest een mot op zunne theater
Toen zaten ze meteen zonder gas en zonder water

Jezuske is geboren, haleluja hajo
Jezuske is geboren in een bakske vol met stro

Jezus nam zijn fles met pap en havervlokken
En heeft nog rap 'ne verse pisdoek aangetrokken
En zei : Vrede op aarde aan iedereen die dat wil
Toen werd alles kalm en alles werd weer stil
Hij had er daar genoeg van en ging er maar vandoor
En trok zijn aureooltje schuin over zijn oor
Hij is gelijk 'ne grote in zijn sportwagen gekropen
"Al die dan mij volgen wil zal wreed hard moeten lopen"

Jezuske is geboren, haleluja hajo
Jezuske is geboren in een bakske vol met stro

Groet

Gepost door: Willy | 29-12-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.