11-12-07

MILLE COLLINES

tutsi 1
 

 

Als een man zoals Yves Leterme de RTBF vergelijkt met Radio Tétévision Libre des Mille Collines dan vraag ik me toch af waarom hij zulke dingen zegt. Ik zet de mogelijke oorzaken op een rij. Hij interesseert zich totaal niet in buitenlandse aangelegenheden, geschiedenis laat hem koud, het is een goed uitgedokterde strategie om de Walen zo vaak te schofferen tot er morgen één of andere gek een bom gooit, hij doet alles voor Bartje De Wever omdat het een verkapte homo is en uit liefde is men tot veel instaat, hij wil zich op zijn Waalse vader wreken omdat die hem vroeger te veel billekoek heeft gegeven, ooit heeft een Waals lief hem de bons gegeven. Maar uiteindelijk, gezien zijn vorige uitspraken, kom ik tot de conclusie dat de arme man niet verantwoordelijk is voor zijn eigen uitspraken. Hij lijdt namelijk aan het 'Gilles de la Tourette syndroom', een psychische afwijking waarbij mensen o.a. ongecontroleerd beginnen te vloeken of te schelden. Daarvoor kan ik begrip opbrengen. 

Ik heb les gegeven in Kasongo, een stadje in Kivu en niet zo ver van Rwanda. Ik had er Congelese vrienden waaronder ook een paar Tutsi's.  Het waren zonder uitzondering grote, aristocratische figuren die in 1962 gevlucht waren voor het Hutugeweld.  Voor een goed begrip van zaken moet je weten dat de Belgen zelf aan de oorzaak liggen van het geweld tussen de twee stammen. In 1918 werden Rwanda en Burundi overgedragen aan België nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren. De Duitsers bemoeiden zich niet al te veel met de plaatselijke politiek. De Belgen daarentegen voerden een verdeel-en-heers strategie in om hun gezag te laten gelden. De Tutsi's ( 10 % van de bevolking) werd omgevormd tot een exclusieve Tutsi-elite en dit vooral dank zij het onderwijs waaraan onze missionarissen (vooral Vlamingen) hebben meegewerkt. Onder aanmoediging van het koloniale gezag begonnen zij de Hutu-meerderheid te onderdrukken. Toen Rwanda in 1962 onafhankelijk werd lieten ze een puinhoop achter, een versplinterde bevolking die leerde leven met haat en geweld.

De volkerenmoord kwam er niet stoemelings want ze werd goed voorbereid. Radio Télévision Libre des Mille Collines was één van die instrumenten. Ze riepen de Hutu's op om de hoofden van de Tustikakkerlakken aan de kant van de weg achter te laten. Er werden, maar daar zijn geen bewijzen van, honderden machettes uitgedeeld. Maar ook gematigde Hutu's werden afgeslacht. Het ging zelfs zover dat Hutu's die getrouwd waren met Tusti's verplicht werden hun geliefden als beesten af te maken wat velen onder hen uit pure angst ook deden.

Ik ben er zeker van dat zo'n genocide alleen maar kan gebeuren via de leiders die een tereurregime uitoefenen op hun onderdanen. Er onstaat plots een massahysterie, mede uit angst en zelfbehoud, waardoor deze gruwel mogelijk wordt. Het is dan ook onbegrijpelijk dat onze Vlaamse leider, straks premier van de Waalse en de Vlaamse stam, zulke dommigheden uitkraamt.

We weten dat de Vlaamse stam lang geminacht werd door de Waalse stam, dat de hoge posten in hun handen waren, dat de Vlaamse stam in de Eerste Wereldoorlog vernederd en geminacht werd, dat ze als slaven in de zware industrie in Wallonië hun brood moesten verdienen, dat ze colloborateur werden omwille van de Vlaamse stamidealen. Het is dus uiterst gevaarlijk om haat en nijd als een virus te verspreiden want voor je het weet staan de stammen met getrokken wapens tegenover elkaar. Dan worden er machettes uitgedeeld en oorlogskleurtjes in plastieken verpakking gratis verspreid. Dan verliest de haan zijn kop, worden de leeuw zijn klauwen gemanicuurd en moet onze koninklijke familie in Luxemburg onderduiken.

'Aux armes citoyens," de beginregels van het refrein van de Marseillaise, het 'Belgische' nationale volkslied, krijgt plots een heel andere dimensie. Een vergissing..., tarrara!

 

 

 

11:49 Gepost door ivo konings in literatuur/poëzie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.