09-12-07

VIEZE, VUILE HOER

hera

 

sooreh(1)

 

 

 

 

 

 

Deze mooie vrouw is Sooteh Hera, een Iranese, die nu al 7 jaar in Nederland woont waar ze afstudeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst. In Iran schreef ze een dichtbundel over seks en religie, die verboden werd en later in Duitsland werd uitgegeven.

 De titel boven de foto is wat deze vrouw  de laatste dagen honderden keren te horen en te lezen kreeg. Op youtube vind je de smerigste commentaren en wordt ze met de dood bedreigd omwlle van haar videofilm 'Allah ho gaybar', een collage van foto's met homokoppels, naakte vrouwen, Bush met opgestoken middenvinger, de paus, Amandinejad, Marilyn Monroe, het Iraanse vrouwenleger, bommen enz... Op de achtergrond hoor je een Engelstalige rockgroep die gilt dat je naar de gaybar moet komen. Op het einde van de film toont ze Mohammed en vlak erna een naakte man op de rug gezien met leer rond de blote billen gespannen. Een aandachtige kijker zou er uit kunnen afleiden dat Mohammed ook homo had kunnen zijn. Youtube heeft deze video ondertussen van het internet genomen.

Gelukkig komen er ook heel wat gunstige reacties van moslims op haar werk.

In een interview gaat Sooreh Hera nog verder. Ze zegt letterlijk dat Mohammed een pedofiel was omdat hij trouwde met Aïsha, een kind nog. En wat krijg je dan te horen: deze vrouw is ofwel knettergek ofwel zeer moedig. Ik houd het op het laatste en heb een immense bewondering voor iemand die haar leven waagt voor de kunst. Eerst had ik zo mijn twijfefs. De foto's van het homokoppel met de maskers van Mohammed en zijn schoonzoon Ali konden voor mijn part evengoed afkomstig zijn van een journalist die berichtte over de homosexualiteit in de moslimwereld. Dan ben ik op haar website gaan kijken en al vlug bleek dat ze wel degelijk een rasechte kunstenares is. Ze werd trouwens met andere kunstenaars geselecteerd omdat haar werk bij de beste van 2007 behoorde.

Wat ik heel erg vind is de hypocrisie hieromtrent. Iedereen weet dat op homosexualiteit in heel wat Arabische landen de doodstraf bestaat hoewel  de homosexualiteit er uiteraard even veel vorkomt als in de rest van de wereld. Maar dat men nu kunstenaars al begint te muilkorven, hen uit musea weg te houden uit schrik voor moslimfundamentalisten is onaanvaardbaar. Sooreh Hera heeft overschot van gelijk als ze zegt dat een kunstwerk niet politiek correct hoeft te zijn. een kunstwerk mag niet omwille van zijn inhoud geweigerd worden. Een kunstwerk moet niet de regels van de esthetiek, van de moraal, van de religie volgen, een kunstwerk is onafhankelijk, vrij van mening en al wie dat niet zint hoeft er niet naar te kijken.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat een stad als Den Haag zwicht voor de chantage. De heer Van Krimpen, directeur van het gemeentelijk museum, zegt dat hij de foto's wel wil kopen om ze te exposeren ' als de tijd rijp is.' Wanneer zal dat zijn: als in de moslimwereld de mentaliteit hieromtrent veranderd? Nederland is jaren het boegbeeld geweest van vrije meningsuiting maar sinds 'de affaire Hirsi' zitten ze blijkbaar met een ei dat als een bom in hun achterste blijft steken.

'Een land dat kunst sensureert, begint op een dictatuur te lijken,' stelt Sooreh en gelijk heeft ze.

Dit kleine vrouwtje heeft meer moed in haar pink dan een horde politieke kontlikkers die in deze verrechtse wereld angst hebben om stemmen te verliezen of die dank zij het racisme zichzelf een postje weten verzekerd.

Als ik haar gewraakte foto nog eens goed  bekijk moet ik wel toegeven dat Mohammed een mooie jongen was. Ook Jesus had op deze hoofden niet misstaan.

 

13:08 Gepost door ivo konings in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

'Mij gedach' Geloof is de evolutie van een ongeremde zoektocht door het leven; godsdienst is de door zeloten voorgeschreven route naar de dood. De kunst behoort volkomen vrij te zijn in haar artistieke confrontatie, evenwel niet in nodeloze vernedering en kwetsing. De heer Van Krimpen. What's in a name!?

Groet

Gepost door: Willy | 09-12-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.