03-12-07

WAT ZIE IK ?

A3

 

Wat zie je op deze tekening? Een man met een hoed die een ongedefinieerd voorwerp in de handen houdt of een man met een wasmand, een persoon die geknield zit en onbestemde handelingen uitvoert en waarom staat de tekst' become me' onder de afbeelding? 

Kijk eens even naar de schwung in de kleren, de wind van draaien en keren die hier langs alle kanten zoeft, het balanceren op één wiel en de snelheid waarmee het meisje in haar rolstoel over de dansvloer scheert. Je hoort het kirren van plezier maar ook de hoge iele klankjes van angst die verraden dat het geloof in de zwaartekracht nu pas tastbaar wordt. Vandaag danst er iemand met dit schatje van wie de handjes anders als wrakhout in haar schoot liggen. In de loop der jaren werd haar lichaam een container waarin het een lief woord, een vriendelijk gebaar, een streling, angstvallig opslaat, een kluis vol herinneringen aan tederheid waaruit het putten kan als het straks weer ergens op verzorging wacht.

Maar de man met de hoed is wars van melodrama, hij kijkt niet neer op haar, hij zoekt haar ogen, geen valide wegkijkblik die haar zo vernederen kan, hij toont zijn handpalmen waarin ze rijkelijk tasten kan, die haar in een wervelwind rond haar eigen as doen draaien. Vandaag tilt hij haar uit de draaicirkel van haar beperkt zijn, ze wordt vederlicht van al dat draaien en met haar hoofd in de nek mengen zich kleuren en klanken in een duizelingwekkende vaart. Heel even gaat er een wiel van de grond, nu balanceert ze, haar lijfje in de ruimte waar geen weerstand is, zo luchtledig ontdaan van alle zwaarte, eindelijk eens volmaakt gelukkig. 

In die rolstoel kan natuurlijk ook een vluchteling zitten, een kindsoldaat, het beertje Mohammed, het notariskind, het prinsenkind, een moslim en een katholiek, een Vlaming en een Waal, het meisje van Qatif.

Die rolstoel is een metafoor, speciaal bedacht voor een kennis van me, een zelfverklaarde humanist en zeker geen racist, zo betoogt hijzelf (die tot het kliekje hoort van zij die zeggen: ik ben geen racist maar...), die me sprak over de bruine apen die te lui zijn om te werken en dat het hun schuld is dat zijn dochter op de wachtlijst moet staan voor een sociale woning. Plots is zijn wereld verengd tot zijn eigen uitzichtloze situatie en blijft van zijn breeddenkendheid geen spaander over. Over oorzaak en gevolg wordt niet meer nagedacht, geschiedenis verwaarloosbaar. Hij vaart zich vast in de punt van de piramide vol vooroordelen. En je kan wel stellen dat je er begrip voor kan opbrengen maar het ware beter de piramide om te keren en naar de basis ervan toe te denken zodat de basis steeds maar groter wordt naarmate het inzicht uitgebreider en beter gefundeerd wordt.

Ik klink godverdomme als een pastoor die hoogdringend van de kansel moet geranseld worden en als jullie de gelovigen zijn, vergeef het me dan toch maar. Ik maak al vlug brandhout van de preekstoel maar neem het van mij aan, het doet deugd. Nog een prettige dag verder.

Of zie ik op de tekening een geweldenaar die zijn slachtoffer aan het mishandelen is?

12:10 Gepost door ivo konings in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

elke dag Elke dag lees ik je blog en ben telkens weer geboeid door de mooie woorden en ook door de realistische stijl van je teksten.

Gepost door: paul | 03-12-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.