20-11-07

POR QUE NO TE CALLAS

Een canvaskijker is een nachtraaf want om echt interessante programma's te bekijken moet je soms laat opblijven. Zo heb ik gisteren met stijgende verbazing naar " De weg van Mekka" gekeken, een programma van Jan Leyers. Deze serie heeft een hoog 'man bijt hond' gehalte maar niettemin liet ik me meeslepen in een wereld  waarin de godsdienst de wetenschap ongeneerd onder de mat veegt, waarin 'de waarheid ' er met de voorhamer ingeklopt lijkt, waarin de stem van de vrouw alleen maar in de achterkeuken hoorbaar is en dan nog nauwelijks verstaanbaar door het gekrijs van de kinderen en het slagwerk van de keukenpotten.

Nu mag je niet vergeten dat het in deze aflevering om Turkije ging, het land van Ataturk die een absolute scheiding tussen kerk en staat doorvoerde, het land waar de vrouwen eerder stemrecht hadden dan in België, het land dat pas laat bekeerd werd tot de moslimgodsdienst. Ataturk nam het zelf niet zo nauw met de geloofsprincipes want hij was een grote liefhebber van geestverruimende dranken. Ik had heel even de stoute gedachte dat hij de secularisatie heeft doorgevoerd om zelf niet verstoken te blijven van de geneugten des levens, maar zoiets denken mag een weldenkend mens zichzelf niet toelaten.

Gelukkig ontwaar je tussen de gelovigen af en toe wat enkelingen die recht voor de raap hun gedacht zeggen. Zo was er een verwoed jager op everzwijnen die een fabriek wilde beginnen met het vlees van dit overheerlijke zwijnenwild. De man in kwestie, waarschijnlijk een zware roker, hoestte zijn zinnen in het gezicht van Jan die koudweg geen haar week voor die bacilleninvasie. Hij had al enkele doodsbedreigingen gehad maar dat kon hem niet deren. Hoewel de kans groot was zelf schaapachtig geslacht te worden, lachte hij de vermeende slagers uit.

Leyers besloot dan maar om wat informatie in te winnen bij de plaatselijke bevolking van het dorp waar de goddeloze fabriek dra zou oprijzen. In een cafeetje, waar uiteraard alleen maar mannen zaten, vroeg ' Kuifje-op-weg-naar-Mekka', wat ze dachten van zwijnenvlees. Nu volgde een hilarische scène. De patron en een aantal andere klanten vonden zwijnenvlees natuurlijk onrein en zo degoutant dat je er vieze ziektes kon van oplopen. Maar één klant had daar een andere mening over: hij at wel degelijk everzwijn en betoogde met verve dat het beestje wel degelijk goed voor de gezondheid was want het leefde in het bos waar het 'patatten' at en lekkere wortels, kortom alles wat goed was om het vlees op smaak te brengen. Maar zijn verhaal over de kippen legde nog een ander ei. ' Waarom eten wij zo graag loslopende kippen die stront eten," vroeg hij zich,' een batterijkip vreet geen stront," waar hij waarschijnlijk mee bedoelde dat biologische kippen tegen alle logica in toch zo gegeerd zijn. Jan wilde vervolgens toch wel eens weten waarom ze dan wel de sterk alcoholische raki als limonade naar binnen goten hoewel de koran dit toch strikt verbiedt. Ze gaven hem zonder omwegen gelijk en verstrekten verder geen verdere uitleg. Dat klonk me bekend in de oren vanuit een ver verleden waar mensen op vrijdag vlees aten hoewel dit op straffe van zonde streng verboden was, dat masturbatie je regelrecht het vuur in leidde, seks voor het huwelijk de hel verdiende, vrouwen in de kerken links zaten met een zwarte sluier om het hoofd, de nonnen als zwarte kraaien in het straatbeeld nog zichtbaar waren, de geestelijken in lange toga's liepen.

Een andere scène uit de documentaire staat me nu nog levend voor de geest. Een ontwerper van sluiers en vrouwenkleren gaf hierover uitleg. Hij sprak geen Engels. Een vrouwelijke gesluierde moslima vertaalde. Hij legde met omfloerste bewoordingen uit dat vrouwen zedig bedekt moeten blijven want de man kan natuurlijk in bekoring geraken bij het zien van wat bloot vlees. De tolk vertaalde zijn omwegen heel kort en bondig: zonder de sluier en de lange kleren staat de duivel tussen ons. De vrouw moet zich zo voor de man beschermen. Ze zei dit met een flauwe glimlach op de blote lippen: de vrouw, het lustobject dat besprongen moet als het zich enigszins bloot aandient. Verder wilde hij alle vrouwen ter wereld onderwerpen aan zijn gedachtengoed; dat hij daar schatrijk van zou worden zal wel niet meegespeeld hebben. Dit totale gebrek aan respect voor andere meningen werkt me danig op de zenuwen. Ik ben dan ook van plan om de huidige beroemdste ringtone in Spanje zelf te gebruiken:" Por qué no te callas," ( waarom houdt ge uw muil niet ), woorden die koning Juan Carlos van Spanje de Venezolaanse president Chavez toeriep toen deze hem uitmaakte voor fascist.

De bijbel en de koran, die beiden van dezelfde teksten vertrekken, kan je lezen en interpreteren maar van zodra Eva het Adam echt heeft gelapt is voor mij de kous af. Dit creationisme wurmt zich tegenwoordig als jonge sla uit de grond . Enkele gelovigen in mijn eigen aangetrouwde familie passen perfect in dit  kouwelijk kader. Zo discussieerde ik onlangs over die letterlijkheid met één van hen: een intelligente protestantse jonge vrouw, zeer geïnteresseerd in exacte wetenschappen maar die geen haarbreed wil afwijken van de letterlijke tekst uit de bijbel. Daar word ik moedeloos van.

Jan Leyers probeerde nog even met te stellen dat hij zonder meer geloofde dat de aarde rond is en rond zijn as draait maar ik zag toch de wanhoop in zijn ogen. Wijselijk deed hij er het zwijgen toe.

Hoewel: " Por que no te callas "

Sluier

12:35 Gepost door ivo konings in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik heb het programma gezien, Ivo. Ben benieuwd naar Jan Leyers in Iran.

Groet

Gepost door: Willy | 20-11-07

Reageren op dit commentaar

Hoi Ivo,
leuk geschreven stukje weer. Ik denk dat ik die protestantse jonge vrouw ook wel ken en daarin moet ik je helemaal gelijk geven.

Groeten, Ward.

Gepost door: Ward | 21-11-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.